donderdag 28 januari 2010

Wat bepaalt de waarde van een schilderij?

Het prijskaartje van een schilderij bepalen is niet makkelijk. Er zijn namelijk een aantal aspecten belangrijk waarbij soms het ene aspect overheerst en soms het andere.

Enkel iemand met ervaring in de branche zal een correcte richtprijs kunnen plakken op een bepaald werk. Dit is vaak zo moeilijk dat zelfs experts zich vaak beperkten tot slechts één type van schilderijen (bvb. enkel oude meesters of alleen maar belgische schilderkunst van de 19e eeuw). Sommigen zijn zelfs maar expert op het gebied van één welbepaalde schilder !

Volgende punten zijn belangrijk bij de waardebepaling van een werk:

1) Naam en vooral faam van de schilder: het spreekt voor zich dat een gesigneerd werk van een beroemde meester meer oplevert dan een werk van een onbekende amateurschilder.

2) Grootte en de gebruikte techniek. Meestal geldt er dat hoe groter het werk is, hoe hoger de prijs zal zijn. Dit is echter niet altijd het geval, gezien zeer grote werken moeilijker verkopen op de particuliere markt (wie kan bij zich thuis een schilderij van 4x6 m hangen ?). Ook de gebruikte technieken zijn belangrijk: sommige schilders zijn voornamelijk beroemd om bvb hun aquarellen. Een oliefverfschilderij van die schilder zal dan vaak iets minder waard zijn dan een aquarel van die schilder.

3) Conditie van het werk: schilderijen die gerestaureerd moeten worden zijn natuurlijk minder in waarde tov een puntgaaf exemplaar.

Bekijk hier punt 4 t/m 9 en lees meer over de waardebepaling van een schilderij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten